Drømmegolf i Thailand 2005

Selv om undertegnede etter hvert har samlet ganske mye erfaring og lokalkunnskap om Thailand generelt, og golf i Hua Hin spesielt, var det ikke fritt for at jeg hadde noen sommerfugler i magen med tanke på å ha ansvaret for 34 personer på reise i totalt 18 døgn. Men det skulle vise seg å være totalt ubegrunnet, heldigvis.

Som tidligere valgte vi Finnair til transporten, og det fungerte stort sett greitt begge veier, men det er ganske utrolig at et stort selskap ikke kan få orden på spørsmålet om golfbagen reiser gratis eller ikke. Denne gangen slapp alle untatt ett par unna den ekstraregningnen, men de slapp med å betale kun for hjemturen, så overkommelig ble det.

Vel fremme i Bangkok ble vi møtt av vår lokale tilrettelegger Raymond, som sto klar med en stor, komfortabel turistbuss, som også var utstyrt med velfylt kjøleboks med Singha øl og mineralvann, og deretter var det bare å gi seg Bangkoktrafikken i vold, og vel tre timer senere var vi fremme i Hua Hin.

Mange av deltagerne var helt nye bekjentskaper, som selvfølgelig hadde store forventninger til turen, og de fleste hadde ikke tidligere erfaringer med golf i tropisk klima. Heldigvis hadde vi med noen fra fjorårets tur som kunne bidra med ”råd og dåd” i forbindelse med alle store og små detaljer som avføder spørsmål, og det gikk ikke lang tid før gruppen var sveiset sammen til en stor vennegjeng.

Innkvarteringen
Som i fjor, satset vi på enkel innkvartering på Nilawan Guesthouse i ”Lyckliga Gatan”. Vi måtte supplere med noen rom på et nabo-guesthouse siden vi var så mange, og for at alle skulle få rom med tilfredsstillende standard. Men alle spiste felles frokost på Nilawan, som også ble samlingsstedet om ettermiddagen/kvelden.

 Det er nok ikke fritt for at motet synker i brystet på enkelte, når vi runder hjørnet inn i ”vår” lille gate, for den kan virke litt uoversiktlig og glorete med sine lysreklamer og parkerte biler og mopeder.  Men i løpet av minutter oppdager man at her er det sjarm, service, og lokal koloritt som langt overgår det man finner på store, luksuriøse kjedehoteller. Og selvfølgelig til helt andre priser. Varm lunsj eller middag til til 15 kroner og en øl til 8, lar seg jo høre når feriebudsjettet allerede er strukket langt av flyreisen og 11 golfrunder.

Dessuten er det jo hyggelig å alltid finne noen medreisende å snakke med, når man kommer ned på fortauet for en kopp kaffe eller en forfriskning. Og hver kveld hadde vi full kontroll i gaten vår med et langbord for alt fra 10 - 15 til 35 personer, og det var ikke fritt for at andre turister kastet lange (og kanskje misunnelige?) blikk på den glade gjengen som hadde det så utrolig hyggelig sammen hver dag. Og nettopp det sosiale er og blir en viktig del av en slik reise. Men det er selvfølgelig helt greitt å tilbringe tid for seg selv, når man måtte ønske det.

Velkomstmiddag.
Lørdag kveld var avsatt til velkomstmiddag på Chao Lay. Menyen med 8 - 10 forskjellige retter var forhåndskomponert av lokale kontakter, og ga en forsmak på den gode maten vi skulle spise under resten av oppholdet. Vi var over 40 personer til bords, for vi fikk besøk også av lokale bekjente, samt andre nordmenn som også befant seg i området denne kvelden. Denne uformelle samlingen bidro i sterk grad til å skape det gode miljøet som preget hele resten av oppholdet.

Været.
Uken før vi kom var preget av en hel del regn og fuktig vær, men etter å ha vært igjennom et tropisk regnskyll mens flyet taxet inn til terminalen i Bangkok, var det slutt på regntiden for i år. Et par av dagene fikk vi noen lette dråper på banen, men ikke nok til å ta paraplyen ut av bagen. Deretter snudde vinden med kurs fra nordøst, og temperaturen falt et par tre grader, til ca 28-29 grader på dagtid. Vinden gjorde at varmen føltes omtrent som en meget god og varm norsk sommerdag. Og det var lettskyet og disig under hele resten av oppholdet, og perfekt vær for den daglige golfdosen. Dette var faktisk første gang jeg har opplevd at det ikke var påkrevd å gå rett i dusjen, for deretter å skifte til tørt tøy etter runden. Så vi hadde maksimal klaff med været denne gangen, selv om noen kanskje kunne ha ønsket seg litt mer klarvær og sol på stranden om ettermiddagen.

Golf.
Det krever litt logistikkarbeid å få 20 til 27 golfere med like mange golfbager og andre bager ut døren samtidig hver dag. Men når alle sto oppmasjerte og klare 15 minutter før avtalt avreisetid, gikk det hele som en lek når bilene rullet inn. Og med ferdig oppsatte spilleplaner for hver golfdag var det bare å gjøre seg klar for utslag. Og det er et ganske imponerende syn å se 55 - 60 personer (spillere og caddier) oppmarsjert rundt 1.tee.  Det står ikke til å nekte at det legger et visst psykisk press på de som skal opp på ”skafottet” for å sende av gårde dagens første utslag. Og kommentarene har en tendens til å sitte ganske løst, så dette er ingenting for sarte sjeler! (Flott utslag! Du er jo halvveis til fairwayen allerede!)

Banene var i førsteklasses stand, med velfriserte og raske greener etter rikelig naturlig vanning under regntiden i september/oktober. Den samstemmige konklusjonen må vel sies å kunne være at greenene er vanskeligere og mer ondulerte enn vi er vant med hjemmefra. Men med god hjelp fra erfarne caddier var det fullt mulig og overvinne dem med et akseptabelt resultat.

Det ble også avholdt en slagkonkurranse på Imperial Lakewiew. Dette er jo en ganske brutal konkurranseform, så formatet par +5 ble satt som øvre grense for slag pr hull. Og det var nok lurt, ellers hadde vi vel holdt på ennå…

Premiebordet ble tungt sponset av Luciano på La Grappa, som kom med golftrøyer, capser og baller, som ble supplert med lokalt innkjøpte premier, slik at alle fikk sine utmerkelser. Og med et langbord for 35 personer i gaten utenfor Nilawan ble det en lang kveld i tropenatten, både før og etter premieutdelingen.

På avslutningskvelden på Bangkok Golf Club ble det i tillegg delt ut premier for helt spesielle og særegne prestasjoner både på og utenfor banen.

Hederlig omtale gikk til våre svenske venninner Inga-Lill og Karin, som klarte det kunststykke å gå seg bort på stranden i Hua Hin i fullt dagslys, og ble avlevert ved hotellet sittende på turistpolitiets hester i bare bikini. Deretter ble de avkrevd 1000 Baht for ”redningsaksjonen!”

3. premie gikk til Petter, som etter å ha kvistet skogen til det ugjenkjennelige på de første 7 hullene på Majestic Creek, avsluttet sin skogsvandring på hull 8 ved å sende et stjernetreff med femmerjernet via en gren på venstre side av fairwayen, og deretter 150 meter out of bounds på høyre side. Deretter gikk runden ganske bra!

2. premie gikk til Per G. som presterte det kunststykke å miste en ball i vanndammen ved puttinggreenen på Majestic Creek.

1. premie gikk til Karin, som i et uoppmerksomt øyeblikk ikke oppdaget at caddien foran henne hadde stoppet sin vandring med det resultat at Karin falt over bag og vogn, og forvandlet sistnevnte til en forvridd haug med skrapmetall. En minneverdig opplevelse for de som var så heldige å gå i samme flight! Karin kjøpte forresten ny vogn til caddien!

Sightseeing og utflukter.
Vår mann Ford på Nilawan var hjelpsomheten selv og arrangerte utflukt bl.a. til det ekte Floating Market ved Damnoen Saduak, vel 2 timers biltur nord for Hua Hin. Noen var også på vei til en snorkle- og badetur, men måtte gjøre vendereis på grunn av oversvømmelser og kraftig vind. Både vei- og jernbaneforbindelse sydover ble brutt i et par dager, og fra Koh Samui ble det rapportert omfattende ødeleggelser p.g.a. kraftige regnskyll og flom. Ellers ble det arrangert lokale utflukter og shoppingturer til et par nærliggende ”shopping malls” 

Turen lages av de som deltar.
Ikke helt bokstavelig, for rammen er naturlig nok fastlagt på forhånd. Men denne turen var et strålende eksempel på at det er deltagerne selv som avgjør hvordan turen blir. Og maken til positiv gladgjeng til den som reiste sammen på denne turen, skal man lete lenge etter! Hyggelige golfrunder, sammen med felles lunsjer og middager, et evig langbord på gaten utenfor Nilawan, med lune kommentarer og spøkefulle bemerkninger gjorde sitt til at latteren satt løst hele tiden. Det skulle usedvanlig godt gjøres å føle seg utenfor, selv for de som reiste alene!

Helsen holdt – for nesten alle.
Det er mange ting som kan legge demper på en ferie, og å bli syk er aldri hyggelig. En av deltagerne var i begynnelsen litt for dårlig til å sørge for tilstrekkelig daglig væske-inntak, og når det kombineres med et lettere maveonde, er dehydrering neste post på programmet. Etter å ha blitt litt bedre etter et legebesøk, forverret situasjonen seg igjen, og sykehusbesøk ble nødvendig. Dehydrering ble konstatert, og innleggelsen lot ikke vente på seg. I løpet av 24 timer ble ”pasienten” tilført 6 liter væske (næring og salter) intravenøst, og sto neste dag opp som en fugl Fønix av asken, og fortsatte sine golfrunder som om ingenting hadde skjedd.

”Pasienten” kunne rapportere om innleggelse på 6-mannsrom sammen med 5 thaier, som hadde familiene med seg, og disse gikk opp og ned til markedet ved siden av og kjøpte mat til sine pasienter. Men alle var smilende, blide og hyggelige, og satte et visst eksotisk preg på innleggelsen.

Og hva kan man lære av dette? Drikk mye vann. Hele tiden. Selv starter jeg dagen med ½ til 1 liter vann/juice før/til frokost. Under golfrundene går det med ytterligere 2 – 3 liter vann, sportsdrikk, iste og mineralvann. Erfaringen er at når du begynner å føle tørst, er det iferd med å bli for sent å drikke. Og selv om man drikker 3 - 4 liter før kl 1300 på dagen er ikke toalettbesøk det man tenker mest på. Og det sier litt om fordampningen fra kroppen, når man er ute i sol og  tropisk varme.

Tannhelsetjenester
I år som i fjor var det flere som fikk fikset på tyggeredskapen hos Dental 2000. Selv hadde jeg behov for 2 kroner på slitne, amalgamfylte jeksler, og i løpet av en uke var de på plass til en pris på kr 1700. For to stykker! Differansen i forhold til å gjøre det hjemme, betalte flybilletten! Åsmund var ganske barsk, og kvittet seg med 4 overflødige visdomstenner i løpet av noen dager, og uten å gå glipp av en eneste golfrunde! Og ellers kan vel ikke en bro for tre tenner til kr 2800 sies å være noen upris heller. Prisdifferansen til norsk tannlege betaler både reise, opphold og golf! Så det er verdt å vurdere et besøk hvis du skal nedover. Og tannlegens avtalebok, som jeg smugtittet i, var smekk full av europeiske navn, hele dagen, hver dag. Så det er tydelig at han har et godt rykte, og brukes av mange feriegjester og fastboende.

Loy Krathong
feires hvert år når fullmånen inntreffer i november, og er en av de virkelig store festdagene i Thailand. Vi valgte å feire kvelden på Sofitel Central midt i byen. Det var dekket bord rundt bassenget i haven, og satt opp minst 100 meter buffet med varm og kald mat av alle tenkelige slag. Prisen inkluderte et cocktail-party, og var vel verdt pengene.  En virkelig stemningsfull kveld å ta med seg, men i 2006 inntreffer fullmånen den 5. november, og siden vår tur starter 9. november, går vi dessverre glipp av dette høydepunktet. Men det kommer flere år, så det er bare å sjekke månekalenderen!

Strandliv
Det er ca 2 minutter å gå ned til stranden fra Nilawan, og den ble flittig benyttet hver ettermiddag, og på golffrie dager. Her kan man spise lunsj, kjøpe friske frukter (søt mango, ananas, bananer og melon), samt alt hva hjertet måtte begjære fra utallige strandselgere som slett ikke er innpåslitne, men stort sett tar et nei for et nei. Og de gjør det med et smil! Et par dager var vinden så kraftig at bølgene ble for høye til at bading var behagelig. Dessuten ble det pisket masse sand inn i vannet slik at det ble nesten gråhvitt. Men da kan man jo ta en times oljemassasje i skyggen av en parasoll i stedet, for prisen skremmer ingen.

Avslutning med stil
Siden de fleste fly til Europa går ved, eller etter midnatt, kan den siste dagen i Thailand bli lengre enn lang. Men i år som tidligere år, ble den siste dagen, eller kvelden, fylt med enda en golfrunde, delvis i flomlys på Bangkok Golf Club, som er en internasjonal mesterskapsbane. Vi reiste fra Hua Hin ca kl 1045, og spiste lunsj på banen, før vi slo ut kl 1530, Etter noen hull senket tropemørket seg, og flomlyset ble satt på. Og dette er en opplevelse du bør unne deg, ikke minst for å korte ventetiden til flyet går.

Etter runden var det middag og hyggelig samvær til vi kjørte til flyplassen 20 minutter unna kl 2245. Dette opplegget gir en følelse av at hjemreisen ikke starter før man forlater golfbanen på kvelden, og dessuten er det en perfekt avslutning på en opplevelsesrik golfferie. Og jeg var i hvert fall så sliten og trøtt at jeg sovnet lenge før serveringen på flyet ble påbegynt.

Lang natts ferd ble til mørk og kald morgen, og etter et kort bakkeopphold i Helsinki gikk ferden videre til et like mørkt og kaldt Oslo, med tankene fulle av gode minner om hyggelige opplevelser.

Og som det heter: Alle var enige om at det hadde vært en fin tur, og vi i Golfferie vil gjerne takke hver enkelt som var med og bidro til at det ble en fin opplevelse for alle som var med!

Lyst til å bli med en gang? I 2006 blir det tur i påsken fra 6. – 20. april, og selvfølgelig i november fra 9. til den 27. 

Med golfhilsen

Steinar Bjerke
Reiseleder

 

Nyheter
Gruppetur til Sør-Afrika 2015
9/15/2014
Ny runde med drømmegolf går til Sør-Afrika fra 11. til 27. mars 2015. 11 runder fordelt på 16 dager. Max. 32 deltakere.

Les mer >>

Reiseleder
9/15/2014
En liten presentasjon av vår faste reiseleder, Steinar Bjerke

Les mer >>
 
Besøksadresse: Løkkekroken 106, 1815 Askim | T: 69 88 33 70                        Design / CMS: Netnor